Ia 200 elikagai alergenikotzat jo daitezke, baina badira intzidentzia-tasa handiagoa dutenak eta biztanleriaren zati handi bati eragin diezaioketenak. Elikadura-informazioari buruzko Legeak (Alergenoak) eranskin bat du, elikagai-alergiak edo -intolerantziak dituzten pertsonentzako arriskutsuak diren substantzia guztiak zerrendatzen dituena. Sukaldaritzaren kasuan, kontsumitzaileari egiten, manipulatzen edo zerbitzatzen den janariaren osagaiez ohartaraztea da asmoa.

Hauxe da nahitaez aitortu beharreko 14 alergenoen zerrenda:

Altramuzeak eta altramuzez egindako produktuak
Altramuzeak eta altramuzez egindako produktuak

Lupinuen aztarnak izan ditzaketen produktu guztiak, hala nola pastelak, ogia edo pastak. Lupinuei alergia izatea kakahueteari edo sojari ere gerta dakieke.

Apioa eta produktu eratorriak
Apioa eta produktu eratorriak

Apioa eta deribatuak aurki daitezke entsaladetan, zopetan, saltsetan, haragi-produktuetan eta baita gatzean ere. Apioa anafilaxiarekin sarrien lotzen den barazkia da, erreakzio alergiko larria. Apioari alergia dion pertsona bat azenarioari edo pepinoari alergia izateko aukera dago.

Arraina eta arrainez egindako produktuak
Arraina eta arrainez egindako produktuak

Arrain-gelatina izan ezik, zeina bitaminen euskarri gisa edo karotenoide-prestakinen euskarri gisa erabiltzen baita, eta arrain-gelatina edo iktiokola-gelatina, garagardoa eta ardoa argitzeko. Arrainak duen alergeno nagusia parbalbuina da, proteina termoegonkorra, eta, beraz, beroa jasaten du, eta, beraz, egosten ere bai.

Arrautzak eta arrautzazko produktuak
Arrautzak eta arrautzazko produktuak

Arrautza izan dezaketen produktuak, baita trazetan ere. Kontuan izan behar da arrautza, askotan, elikagai-gehigarri gisa erabiltzen dela, eta, beraz, oso ohikoa da produktu askotan aurkitzea. Zuringoa gorringoa baino alergenikoagoa izaten da, eta produktu batean arrautza dagoela adieraz dezaketen konposatu batzuk daude: obotransferrina, lisozima, globulina, lezitina (E-322), soja, luteina, pigmentu horia (E-161b) edo emultsifikatzailea ez dena, besteak beste.

Esnea eta bere deribatuak
Esnea eta bere deribatuak

Gazta, jogurt, nataz edo saltaz gain, elikagaien etiketetan esneari dagozkion osagaiak ere adierazi behar dira, hala nola kaseina, sodio kaseinatoa, E-4512, potasio kaseinatoa, proteina hidrolizatua, laktoalbumina, beta-laktoglobulina edo alfa-laktoalbumina. Kontuan izan behar da araudiak ez duela behartzen esneketariaren etiketa jartzera destilatu alkoholikoentzat, ezta laktitolarentzat ere.

Glutena duten zerealak
Glutena duten zerealak

Glutena zereal askotan aurkitzen den proteina bat da, hala nola garia, zekalea, garagarra, oloa, espelta, kamut edo bere barietate hibridoak eta produktu deribatuak. Puntu honetan gariz egindako glukosa-xarabeak (dextrosa barne), gariz egindako maltodextrinak, garagarrez egindako glukosa-xarabeak eta destilatu alkoholikoak egiteko erabiltzen diren zerealak (nekazaritza-jatorriko alkohol etilikoa barne) kanpo geratzen dira.

Kakahueteak eta kakahuetez egindako produktuak
Kakahueteak eta kakahuetez egindako produktuak

Mania duten produktu guztiek edo kakahueteen arrastoak ere izan ditzakete. Besteak beste, txokolatea, curryak, saltsak, olioak, irina, mantekak, galletak eta abar. Kakahueteei alergia dietenak beste fruitu lehor bati edo zereal edo lekaleren bati ere egin ohi zaizkio.

Krustazeoak eta krustazeoz egindako produktuak
Krustazeoak eta krustazeoz egindako produktuak

Itsaskiak izan ditzaketen produktu guztiak, baita trazetan ere. Alergia hori eragiten duen proteina nagusia tropomiosina da, beroa jasaten duena eta, beraz, egosketa jasaten duena; beraz, alergia produktu gordinetan zein kozinatuetan ager daiteke.

Moluskuak eta moluskuz egindako produktuak
Moluskuak eta moluskuz egindako produktuak

Itsaski-arrastoak izan ditzaketen produktu guztiak. Moluskuei dagokienez, erreakzio alergiko ohikoenak arnasketakoak izaten dira. Alergia hau eragiten duen proteina nagusia termoegonkorra da, beraz, beroa jasaten duena.

Oskoldun fruituak
Oskoldun fruituak

Almendrak, hurrak, intxaurrak, anakardoak, patxanak, Brasilgo intxaurrak, alfonzidoak, makadamia intxaurrak edo Australiako intxaurrak eta produktu eratorriak. Olio-fruitu lehor deritzenak dira, olio asko dutelako eta ur gutxi dutelako (normalean % 50 baino gutxiago).

Sesamo-aleak eta sesamo-aleak dituzten produktuak
Sesamo-aleak eta sesamo-aleak dituzten produktuak

Sesamo-arrastoak izan ditzaketen produktu guztiak, hala nola irinak, pastak, olioak edo ogiak. Baliteke sesamoari alergia dion pertsona bat lekale edo fruitu lehor batzuei alergia izatea.

Soja eta sojazko produktuak
Soja eta sojazko produktuak

Ohikoa da pasta, haragi-produktu, olio, saltsa, postre edo barazkijaleentzat egindako produktuetan soja edo deribatuak aurkitzea. Ez da jakinarazi beharko erabat findutako soja-haziaren olioa eta koipea duten; tokoferol natural nahastuak (E306), d-alfa tocoferol naturala, sojatik eratorritako d-alfa tocoferol azetato naturala eta d-alfa tocoferol naturalaren suzzinatoa; soja-olio begetalen ondoriozko fitosterolak eta fitosterol-esterrak; edo soja-haziaren olioaren fitosteroletatik eratorritako fitosterol-esterrak.

Sufre dioxidoa eta sulfitoak
Sufre dioxidoa eta sulfitoak

10 mg/kg edo 10 mg/litrotik gorako kontzentrazioetan, guztizko SO2 terminoetan, kontsumitzeko prest dauden produktuentzat edo fabrikatzailearen jarraibideen arabera berreratutako produktuentzat. Kontserbagarrietan agertzen dira krustazeoetan, alkoholdun produktuetan (garagardoa edo ardoa), alkoholikoak ez direnetan (zukuak, sagardoa edo muztioak), barazkietan, fruta lehortuetan, haragi-produktuetan, aurrez prestatutako elikagaietan eta elikagai ultraizoztuetan.

Ziapea eta produktu eratorriak
Ziapea eta produktu eratorriak

Ziape-arrastoak izan ditzaketen produktu guztiak. Mostaza eta horren deribatuak haragi-produktuetan, aliñoetan, zopetan, saltsetan, curryetan, ogietan edo marinatuetan egon daitezke. Ziapeari alergia dion pertsona bat familia bereko produktuei ere izan dakieke, hala nola Bruselako azei, azazkalei, brokoliei, errefauei edo azei, edo beste elikagai batzuei, hala nola fruitu lehorrei edo lekaleei.

Elikagaien Informazioari buruzko Legeak (alergenoak), 1169/2011 Europako Erregelamenduan jasoak, ezartzen du kolektibitateen enpresa operadore guztiek beren platerak dituzten alergenoen berri eman beharko dutela. Erregelamenduak honako hau ezartzen du nahitaezkotzat: "alergiak edo intolerantziak eragiten dituen eta elikagai bat fabrikatzeko edo elaboratzeko erabiltzen den osagai orori buruzko informazioa ematea, eta amaitutako produktuan egoten jarraitzea, modu aldatuan bada ere".

Iturria Makro